DANVIK BORETTSLAG
MIN MENING

AKTUELT  -  STYRENYTT  -  BONYTT  -  FOTOALBUM  -  VERDT Å VITE  -  HMSSPØRSMÅL&SVAR  -  INNHOLD


YTRINGER

Du finner alle i spalten til høyre:


Min Mening:

Hva bør prioriteres? (mai/20)


I et eldre borettslag som vårt, venter mange vedlikeholdsoppgaver. Noen er viktige og kan medføre store ekstrakostnader dersom de ikke tas alvorlig. Andre kan være mer kosmetiske, mer «smak og behag». Ikke så nødvendige, selv om de kan forskjønne og gjøre borettslaget "penere".
Hva bør prioriteres?

Dette vil til enhver tid avgjøres til dels av det sittende styre – som i følge borettslagsloven har vide fullmakter når det gjelder det som kan betegnes som «vedlikehold» – og til dels av andelseierne gjennom generalforsamlinger. Generalforsamlingene - enten de årlige eller eventuelt ekstraordinære - vil alltid vil være borettslagets høyeste myndighet, og kan alltid overprøve vedtak fattet i styret.

For bedre å sikre at andelseierne på forhånd kjenner til eventuelle forslag/planer/tiltak, vedtok generalforsamlingen for 4 år siden et nytt punkt 8-2(4) i vedtektene.
Der heter det: «Større ordinære vedlikeholdsoppgaver med kostnadsramme som overstiger andelseiernes innbetalte felleskostnader (husleie) for en måned, kan først vedtas etter at andelseierne har fått forhåndsorientering med ei ukes uttalefrist.»
Det betyr, når dagens felleskostnader legges til grunn, at vedlikeholdsutgifter som overstiger kr 166.500 på forhånd skal gjøres kjent for andelseierne, f.eks. på borettslagets nettsider.
Om 4 eller flere andelseiere da er uenige i styrets forslag og de handler raskt, kan de skriftlig kreve innkalt til ekstraordinær generalforsamling. Denne ekstraordinære generalforsamlinga kan så – med vanlig flertall - enten velge å støtte styrets forslag, eller forkaste forslaget.

Et annet viktig punkt i vedtektene er 8-3(6).
Den krever at det er generalforsamlingen – og ikke styret - som med 2/3 flertall kan vedta tiltak «som går ut over vanlig forvaltning, når tiltaket fører med seg økonomisk ansvar eller utlegg for laget på mer enn fem prosent av de årlige felleskostnadene.»
5% av de årlige felleskostnader er pr i dag kr 99.900.
Et nærliggende aktuelt eksempel her er tidligere mottatt fellessøknad om å føre opp ekstra ytterboder for 4 andelseiere. Dette er et tiltak som går ut over vanlig forvaltning/vedlikehold, og ble beregnet å koste langt mer enn det styret har fullmakt til å avgjøre. Følgelig måtte de aktuelle andelseierne ta denne søknaden opp som egen sak på generalforsamlingen om de ønsket at borettslaget skulle betale alle utgiftene, evt foreslå en rimeligere løsning som styret hadde fullmakt til å avgjøre.

Hvilke oppgaver i tillegg til vanlig vedlikehold er det så som en eller flere av oss mener kan være aktuelle? Her er noen:
Boligene skal males – med nye eller nåværende farger (2-2,5m kr)
Lekeplassen skal settes i stand (100t kr)
Spyling av røropplegg (60t kr)
Vannlekkasje-varslere (200t kr)
Nye postkasser (80t kr)
Istandsetting av skråning mot 1. Strøm Terrasse (400t kr)
Istandsetting av øvrige områder mot 1. Strøm terrasse (100t kr)
Reparere mur mot 1. Strøm terrasse (10t kr)
Etterisolere loft på alle boliger – (600t kr)
Ny kledning på alle boligene (5m kr)
Ny inngangsdør og nye vinduer (5-6m kr)
Støtte til 4 ytterboder (50-99,9t kr)
Balansert ventilasjon – (2,5m kr)
Avfukteranlegg i kjeller (pris?)
Brannsikre skillevegger på loftet, mellom boenhetene (pris?)
Evt. skifte røropplegget fra kommunalt inntak og til de enkelte boliger (pris?)

Heldigvis - alle disse oppgavene er ikke like viktige. Noen kan sikkert også velges helt bort, f.eks. balansert ventilasjon. Der hvor priser er anslått, er dette snarere laveste enn høyeste priser, og forutsetter at vi er varsomme med å kjøpe konsulenttjenester utenfra.
Det er ikke noe i veien for å ta mange oppgaver i løpet av få år.
Det vil imidlertid måtte bety store låneopptak, som så automatisk vil føre til en tilsvarende stor økning av fellesutgiftene/husleia. Det kan bety at mange av de som i dag bor i borettslaget ikke lenger har råd til å bo her. Danvik borettslaget vil da i enda større grad bli for de av oss som er mer velbemidlede.
Ønsker vi dette?

Hva gjør vi så, når tiltak skal bestemmes?
Først og fremst er det viktig at alle andelseierne, på tidligst mulig tidspunkt, på en mest mulig forståelig måte, informeres om planer og eventuelle alternativer.
Hvilke konsekvenser, økonomiske/praktiske, for vil disse få for den enkelte? Vil det f.eks. medføre husleieøkning? I så fall: Hvor mye pr. mnd?
Dernest at flest mulig av oss setter oss inn i og evt. diskuterer planene, gjerne på hjemmesidene.
Er planene nødvendige? Fornuftige? Haster det å få gjort noe, eller kan de utsettes? Er andre løsninger bedre?

En god, inkluderende og demokratisk saksbehandling her, er i alles interesse – uansett hvor mye fullmakter styret måtte ha til å ta avgjørelser på egen hånd.
Aktiv beboermedvirkning har sin pris. Den krever at vi som andelseiere er opptatt av noe mer enn det som er innafor de fire veggene i vår egen bolig, og ikke overlater alt utafor til andre.
Gevinsten er stor for oss alle: Større trivsel og et bedre bomiljø, samt utgifter som ikke løper løpsk.

Jan Christensen
Styreleder
 


Min Mening:
"Fake news" (mars/20)


Jeg har sans for debatt og diskusjon
der fakta - og ikke "fake news" eller oppkonstruert argumenter - legges til grunn. En andelseier har lagt et ark i postkassene våre - noe som jeg ikke har det minste i mot - se her. Men, det ville kanskje vært en fordel å kvalitetssikre opplysningene på forhånd, f.eks. grundig å lese det vi har skrevet om nye vedtekter - ikke minst på disse hjemmesidene. Det handler om å få kartet til å stemme med terrenget, og ikke omvendt.

"Vi har hatt vedtekter som har fungert tilfredsstillende i ca 40 år".
Nei, de har ikke det. Nå har jeg riktignok ikke bodd her i hele 40 år, jeg flyttet inn for 30 år siden. Det er 4 ganger lengre botid enn nevnte andelseier.
Et av flere eksempler: Nevnte andelseier husker kanskje at det var presenninger på mange av takene da han flyttet inn? Lekkasjer. Da som nå var det ingen borettslagsoppgave å vedlikeholde takene. Derfor gikk de færreste andelseiere opp på taket og sjekket. Resultatet lot ikke vente på seg: Til tross for at takbelegget bare var 15 år gammelt, måtte borettslaget vedta å skifte nytt takbelegg på alle boligene.
En viktig årsak til dette: Vedtekter som gjorde takvedlikehold til et personlig ansvar.
Prislappen måtte deles på alle, og betydde at hver andelseier fikk ca 150.000 kroner i mer gjeld, eller over 700 kroner mer i månedlige fellesutgifter.
Dessuten: Vedlikeholdsbehov nå og da borettslagets vedtekter ble lagd, for 40 år siden, er ganske så forskjellig. Som nytt er det lite behov for vedlikehold, nå er behovet langt større. Vedtektsgruppa/styrets forslag tilpasser vedtektsforslaget til disse realitetene.

"Økte kostnader for eierne."
Målet med å endre vedtektene er bl.a. et mer bærekraftig borettslag. Dvs. fellesutgifter som er akseptable for andelseiere flest, samtidig som viktig vedlikehold og forebygging ikke forsømmes. Dette blir på sikt billigere for andelseierne, og vi håper fortsatt å kunne holde fellesutgiftene i vårt borettslag på under gjennomsnittsnivå.
Derfor foreslår vedtektsgruppa/styret at borettslaget også tar på seg oppgaver som i dag er den enkeltes ansvar. Maling av boligene, vedlikehold av tak og rensing av takrenner er noen  eksempler.
Konsekvensene av mangelfullt vedlikehold her, kan bli kostbare. For oss alle. Vi skal ikke spare oss til fant.

"Økonomiske konsekvenser er ikke utredet tilfredsstillende".
Hva med dagens vedtekter - som ifølge andelseier fungerer tilfredsstillende: Her har det aldri vært foretatt noe økonomiske analyse av konsekvenser. Hvorfor er dette nå plutselig blitt så viktig for den samme andelseier?
Poenget til vedtektsgruppa/styret er at det ikke vil bli noen endringer her. Om det f.eks. skulle komme et jordras på en av eiendommene, skal sånt fortsatt være borettslagets ansvar å ordne opp i.
Det som er av risiko og ansvar går på andelseiers egne, fritt valgte, forutgående disposisjoner. Er det f.eks. råte på bordkledning som skyldes at f.eks et tre står for nær bordkledningen, er sånt  andelseiers eget  bevisste valg. Hvorfor ble f.eks. ikke treet beskjært?
Når det gjelder forsikringsmessige forhold, har vi på side 25 i innkallingsheftet til generalforsamlingen, oppgitt vår kontaktperson i If. Vi har tatt sånn kontakt, og fått bekreftet at vedtektsforslaget ikke vil få andre forsikringsmessige konsekvenser enn nå.
Nevnte andelseier oppfordres til å ta den samme kontakt.

"Uforutsigbar og helt ulik kostnadssituasjon for eierne".
Vi hadde for et par-tre år siden utvendig inspeksjon av boligene, og har i all hovedsak rettet opp der det har vært mangler. Det lille som står igjen, er allerede vedtatt og vil bli tatt. Utover dette har boligene blitt likt vedlikeholdt. Å konstruere opp motsigelser her, skaper bare usikkerhet.
Men siden andelseier er så opptatt av at dette med ekstra kostnader skal regnes ut, sånn er min situasjon:
Om jeg velger å slurve med normalt vedlikehold av egen bolig, taper jeg. Før kunne jeg sende regninga til fellesskapet, med nye vedtekter må jeg ta større ansvar selv. Om dette vil koste meg noe ekstra, avhenger av min egen praksis. Men - fortsatt vil borettslagets bygningsforsikring dekke beløp der skade overstiger 6.000 kroner.
Om jeg liker å male min egen bolig selv, klatre opp i stige og rense mine takrenner og også sjekke taket utvendig, både taper og vinner jeg. Nå foreslås alt dette gjort av fellesskapet, for alle boligene. Dette vil høyst sannsynlig bety økte fellesutgifter. Kanskje 2-300 kroner i måneden. Men, jeg vinner også: Slipper å grue meg til dette arbeidet og kanskje attpåtil falle ned fra taket. Eventuelt slipper jeg å leie hjelp.
Andre utgifter som er forskjellig fra dagens finner jeg ikke.
Hvordan er nevnte andelseiers regnskapsmessige situasjon?
Og hvorfor trekke naboen inn i dette?

Jan Christensen
Styreleder


Min Mening:
Nye vinn-vinn-vedtekter (februar/20)


Vedtektsgruppas forslag til nye vedlikeholds-vedtekter, paragraf 5, har tre hovedformål:

  • Mest mulig detaljert å presisere hvem som har ansvar for ulike vedlikeholdsoppgaver. Dette for bedre å unngå forskjellsbehandling av andelseiere, uavhengig av hvem som måtte trenge bistand og uavhengig av hvem som til enhver tid måtte sitte i styret.

  • Bedre tydeliggjøre at den som har ansvar for at skader etc oppstår, også har et visst  økonomisk ansvar for å rette opp disse skadene.

  • I størst mulig grad gjøre borettslaget bærekraftig. Dvs at borettslagets utgifter kan ligge på et gjennomsnittsnivå og sånn at fellesutgiftene/husleie er akseptabel for de aller fleste andelseiere.

Nåværende styre har arbeidet etter ovennevnte prinsipper, og fått bred aksept for dette. Det betyr derfor ingen praktiske endringer i forhold til dagens situasjon, kun en klargjøring av praksis. Det kan eksempelvis nevnes at dagens styre har vært spesielt opptatt av å holde fellesutgiftene på et lavt, men forsvarlig nivå, bl.a. gjennom å kutte fellesskapsutgifter påvirket av den enkelte andelseiers atferd. Vann/kloakkutgifter og feieutgifter er to eksempler.
Samtidig foreslås at borettslaget tar et klart ansvar for oppgaver som tidligere har blitt dyttet over på andelseierne. Et eksempel er vedlikehold av tak. Hadde dette vært en klar borettslagsoppgave før takene våre ble skiftet for 7 år siden, kunne millioner vært spart. Borettslagets generalforsamling var den gang av den oppfatning at dette med vedlikehold av tak var den enkelte andelseiers ansvar.

Danvik borettslag er et borettslag og ikke noe sameie. Slik ønsker vi også at det skal være i fremtiden.
Som borettslag har vi bl.a. lettere tilgang til gunstige låneopptak, og styret kan mer suverent fatte beslutninger om utbedringer og vedlikehold.
Hele tomta som borettslagets eier, er felleseie. Her har det imidlertid, hele tiden siden borettslaget var nytt for 40 år siden, vært praksis å la den enkelte andelseier selv disponere uteområdet nær sin bolig. Vedtektsgruppa synes det da er naturlig å slå fast at med denne disposisjonsretten, kommer også et vedlikeholdsansvar. Andelseiere som f.eks. kjøper endeleilighet, får ofte fordeler av større uteareale. Er det da urimelig at disse andelseiere også tar de vedlikeholds-byrder dette kan medføre?

Forslaget får ingen direkte konsekvenser for våre forsikringer. Egenandelen blir som tidligere, den går ikke opp. Større skader dekkes som før av felles forsikring. En indirekte konsekvens kan imidlertid være at vi får færre forsikringsskader og dermed billigere premie. Når andelseier veit at f.eks. en vannskade koster han/hun 6.000 kroner, kan det bety økt årvåkenhet, som jo er en bra ting.
Gjennom tidene har det forøvrig vært ulik praksis når det gjelder innkreving av egenandel ved forsikringsskader. Selv måtte jeg i 90-årene betale egenandel for en vannskade som skyldes konstruksjonsfeil i røropplegget i baderomsgolvet. Denne feilen var entreprenørs skyld. Hadde jeg dengang visst bedre, hadde jeg ikke godtatt en slik styreavgjørelse. Kort tid etterpå fikk øvrige andelseiere lagt om dette røropplegget, uten å betale noen som helst egenandel. Sånn forskjellsbehandling ønsker vi slutt på.
Forøvrig kan det nevnes at dagens styre allerede har fått til en løsning med Storebrand/If som gir lavere premie og større dekning.

Borettslagets vedtekter har alltid slått fast at alt innafor husets 4 vegger er andelseiers ansvar. For nyinnflytta andelseiere kan det bety at hundretusener av egne kroner brukes til oppussing uten at styret innvolveres. Vi synes det i den forbindelse også vil være naturlig å si at skader innomhus opp til 6.000 kroner er andelseiers ansvar, dvs at andelseier betaler skadens egenandel mens borettslagets forsikring dekker resten. Og det uansett om årsaken er manglende vedlikehold eller påpasselighet fra andelseiers side, eller slitasjeskade.
Om skaden skyldes dårlige håndverksarbeid, bør andelseier krever at håndverker, f.eks. rørlegger, dekker egenandelen. Dette er imidlertid ikke borettslagets ansvar.
Om det seinere - innomhus eller utomhus - skulle oppstå skader som i det nevnte baderomsgulvet, altså skader som skyldes feil prosjektering fra borettslag/byggherre, må sånne utbedringer/kostnader fortsatt - fullt og helt - være borettslagets ansvar. Altså: Ingen egenandel.

Det etterlyses konsekvenser av vedtektsforslaget. Konsekvensene er at andelseieren selv må ta noe ansvar for skader som han selv er opphavet til. Dvs. egne forsømmelser skal ikke belastes fellesskapet. Samtidig får styret mindre vaktmesterfunksjon, noe som kan bety at det vil bli lettere å rekruttere folk til styrearbeid. En annen konsekvens er forutsigbarhet. Alle skal vite når felles vedlikeholdsoppgaver er planlagt. Og kanskje viktigst: Borettslaget tar ansvar for viktige vedlikeholdsoppgaver som det tidligere har kostet borettslaget dyrt å forsømme, og vi får et borettslag der utgiftene ikke løper løpsk. Sånt er dessverre en tendens i mange eldre borettslag, og i borettslag med hyppige skifte av styre.
Dette er vinn-vinn, i hvert fall for de som er opptatt av solidaritet og rettferdig fordeling både av goder og byrder.

Jan Christensen
Styreleder



Min Mening:
Vedtekter for rimelige fellesutgifter (oktober/19)

Vedtektene er borettslagets grunnlov, mens husreglene er de vanlige lover.
For å endre vedtektene kreves 2/3 flertall, mens husreglene kun krever vanlig flertall.
Våre vedtekter ble sist revidert i 2016, våre husregler i 2014.
Både vedtekter og husregler finnes på borettslagets nettsider.
Dagens vedtekter mht vedlikehold tolkes i korthet sånn at alt innenfor husets 4 vegger er andelseiers ansvar, mens resten er borettslagets ansvar.

Vedlikeholdsvedtekts-kapitlet for vårt borettslag følger standardvedtektene for borettslag. Standardvedtektene synes mest tilpasset boligblokker, ikke rekkehus. Selv om vi er organisert som borettslag, kan vi på mange måter betraktes som et sameie der den enkelte eier - og er ansvarlig for - sin egen bolig, garasje og tilhørende uteområde.

Vårt borettslag er nå 40 år gammelt. Det betyr også større utgifter til vedlikehold og utskiftninger. Kostnadene kan overstige det som allerede er innbakt i fellesutgiftene (husleia).
Men mye av kostnadene vil også avhenge av oss:
- Er styret/generalforsamlingen flinke nok til å fatte de riktige vedtak?
- Finner vi fram til de rette fagfolkene sånn at unødig konsulentbruk kan unngås?
- Kan noen av oppgavene utføres på dugnad?
- Er det forsvarlig å utsette noen av oppgavene sånn at de seinere kan finansieres over borettslagets egne oppsparte midler og ikke ved låneopptak?

I de siste 5-6-årene har noen større vedlikeholdsoppgavene blitt utført, noe med låneopptak, noe uten:
- Tak er skiftet på boligene
- Ekstra ventilasjonsrør og pipehatter er montert på tak
- Balkong- og verandadører er skiftet
- Gamle garasjer er revet, nye er satt opp
- Interne veier, stikkveier etc er asfaltert etter forutgående grunnarbeid
Blant viktige kommende oppgaver, hører bl.a. maling av boligene, samt skifte av ytterdører og vinduer.

I årenes løp har mange andelseiere foretatt endringer på egen bolig, for egen regning. De fleste har eksempelvis utvidet sin balkong. I det seinere har noen bygd ut inngangspartiet, og skiftet vinduer/dører.
Slike endringer skal godkjennes av styret, som i de aller fleste tilfelle har innvilget slike søknader.
Ved sånne endringer har praksis blitt at vedlikeholdsansvaret overtas av andelseier, og også at dette vedlikeholdsansvaret har gått i arv til boligens kommende andelseiere.
Det kan her være utfordrende for det til enhver tid sittende borettslagsstyre å holde oversikt over hvem som har fått tillatelse til hva og hvem som dermed skal ha ansvar for hva.

Noe av vedlikeholdet som i dag er borettslagets ansvar, kan være sterkt avhengig av bruken. Styret har flere ganger uttalt seg om dette. I årsberetningen for 2018 heter det bl.a. at «styret er av den prinsipielle oppfatning at utgifter som er mer individuelt betinget skal være den enkelte andelseiers ansvar.»
Et eksempel her kan være punkterte ruter. Dette kan komme av dårlig vedlikehold av vinduskarmene inne i boligen, eller manglende bruk av ventilasjonsanlegg. Er det da riktig at du og jeg skal ta ansvar for å utbedre dette hos en andelseier som ikke har tatt hensyn til bruksrådene?
Et annet eksempel er yttervegger med planter/trær/busker tett inntil kledning - noe som lettere fører til råte.
Hva er det rimelig å forvente at fellesskapet bidrar med, hva er det ikke? Når regninga sendes borettslaget, betyr det egentlig at utgifter i forbindelse med din – eller min leilighet - veltes over på alle andelseiere. Noen ganger kan dette være riktig, andre ganger ikke.

Danvik må være et bærekraftig borettslag.
Det betyr fortsatt å holde fellesutgiftene på et akseptabelt nivå samtidig som vedlikeholdet må være tilstrekkelig til å opprettholde verdien på boligmassen.
Det betyr også å holde avdrags/rentekostnadene "i sjakk" og at borettslaget er varsom med å ta opp nye lån.
Målet må være å finne den rette balansen mellom rimelige fellesutgifter, nødvendige vedlikeholdsoppgaver og en mest mulig fornuftig fordeling av vedlikeholdsansvar.
Dermed vil borettslaget fortsatt fremstå som attraktivt – både bomessig og kostnadsmessig.

På neste års generalforsamling vil vedtektsgruppa/styret legge fram forslag som forhåpentligvis imøtekommer sånne målsettinger. I mellomtiden håper vi på synspunkter og fruktbare meningsytringer på våre hjemmesider.

Jan Christensen
Styreleder

 



Min Mening:

Billigere - og takk for meg? (februar/19)

Danvik borettslag har snart avsluttet det største byggeprosjektet siden boligene våre stod ferdige i 1979/80:
Nye garasjer og utomhusanlegg. Egentlig klarte vi det også billigere enn det vi tok høyde for. Den øvre prisrammen på 8,25 millioner 2015-kroner tilsvarer over 9 millioner 2018-kroner. Sluttregninga er i underkant av 8,7 millioner kroner, og da er både arkitekttjenester, kommunal saksbehandling og byggeledelse inkludert. Alt gratisarbeide av tillitsvalgte er imidlertid holdt utenom.

Men kanskje best av alt: Hittil har tiltaket ikke medført den forespeilede økning av fellesutgiftene.
Vi ligger pr i dag en drøy hundrelapp under den månedlige økning som ble antydet da det økonomiske rundt garasjeprosjektet ble vedtatt.  Attpåtil har alle fått ekstra standardforbedring i form av bl.a. elektrisk port-åpner og betonggolv, og de aller fleste fikk både høyere porter og en halvmeter lengre garasjer. I de garasjer som har murvegg i bakkant, både isolerte og drenerte vi ekstra godt. Dette vil øke anleggets brukstid. I tillegg tok vi hensyn til flere individuelle ønsker, bl.a. omplassering av vannsluk og lys.


Rett nok er ikke arbeidet helt ferdig. Spesielt har vi problemer med vann i garasjene. Entreprenør er varslet om dette, og tiltak er lovet før sommerferien.
Forhåpentligvis blir da alle fornøyde, selv om vi kanskje må akseptere at selv i garasjeområder der alle regler for god byggeskikk følges, kan ekstremvær skape uante problemer.

 
Vi står nå foran en ny generalforsamling - med nesten tom kasse. Styret ønsker fullmakt til å ta opp inntil et par millioner i nytt lån. Med forlenget avdragstid og lav rente, kan dette bety et par hundrelapper mer i husleie fra neste årsskifte. Med et slikt lån tar vi større høyde for store fremtidige utgifter uten å måtte øke fellesutgiftene ytterligere.
Det er også innkommet et annet forslag til generalforsamlingen.
Dog - ikke om garasjer og utomhusanlegg eller forslag på tiltak som kan bedre dagens situasjon.
En andelseier synes å hevde at styret ikke har rett til å prioritere vedlikeholdsoppgaver, eller fatte situasjonsbestemte vedtak som at «alt under tak er beboers ansvar».
Om styret ikke har rett til å prioritere vedlikeholdsoppgaver, hvem skal da gjøre det? Generalforsamlingen? Eller en slags polsk riksdag? Det spesielle her er at samme andelseier var meget positiv etter forrige generalforsamling og ei uke før styret fattet sitt vedtak: «Jeg forsto det slik at styret har fått tilbud på deler av stikkveier inn til hoveddøra til der hvor taket dekker resten. Hvis noen ønsker mer gjort kan det legges inn bestilling til entreprenøren som da ordner det for den enkelte eiers regning. Dette synes jeg er en god løsning ...».*  
Akkurat. Og sånn ble det da også! Men nå til den samme andelseiers fortvilelse.

 
For noen år siden fattet aldri styrene noe kalt «vedtak». Det som skjedde på styremøtene ble, som hovedregel, holdt skjult for de øvrige andelseierne fordi offentliggjøring kunne "vanskeliggjøre" styrets arbeid. Dessuten het det at sånt kunne være brudd på taushetsplikten. Til mindre andelseierne visste, til mindre bråk og desto bedre, syntes å være omkvedet.
I dag ser vi det snarere sånn at det er bra at andelseierne veit hva som styret diskuterer og hvilke vedtak som fattes. Vi ser også verdien i synspunkter fra folk utafor styret og viktigheten av toveis-kommunikasjon. Vi ønsker å bygge gjensidig tillit, og bruker atskillig tid på nettopp dette.
Vi synes det blir feil hvis andelseiere som handler bolig for millionbeløp og etterpå pusser opp for hundretusener, skal være uvitende om – eller mangle interesse for - hvordan deres borettslag drives.


Informasjon og åpenhet kan misbrukes. Vedtak tas ut av sin sammenheng. Små ting forstørres mens viktige ting forties. Eget markeringsbehov kan synes viktigere enn hva som tjener borettslaget. Tillitsvalgte med de beste intensjoner, går trøtt. Dermed kan vi raskt være tilbake til tidligere tider, til den gang styret nærmest var av «Guds nåde» og ingen fikk innsyn i deres arbeid.
Om det er sånn folk ønsker å ha det, takker jeg for meg.

Jan Christensen
Styreleder

*) Se innlegg på borettslagets Spørsmål&Svar hjemmeside, datert 11.4.18


 

Min Mening:
Garasjer og overskridelser (mars/18)

Stortingets garasjeprosjekt, opprinnelig tenkt å koste 70 millioner kroner i 2011, synes nå å bli over 30 ganger så dyrt – eller nærmere 14 millioner kroner pr. stortingsrepresentant.
Garasjeplass i kjellere i nye boligkompleks, koster fort en halv million kroner.
Vårt eget garasjeprosjekt, vedtatt i 2015, har ei kostnadsramme på drøye 200.000 kroner pr andelseier. Dette beløpet inkluderer også asfaltering av veier/gårdsplasser, nytt avfallsanlegg og annet utomhusarbeide.
Klarer vi å få det til den prisen?

Vi har valgt en totalentreprenør som har levert tilbud innenfor den vedtatte rammen. Drammensfirmaet Bogen og Mathisen - et firma med god erfaring fra lignende prosjekter - sin prislapp var på drøye 7,3 mkr. Tas med tjenester vi har valgt å kjøpe fra andre, hovedsakelig avfallscontainere til en kvart million kroner og konsulentbistand til et par hundre tusen kroner, er vi fortsatt godt innenfor de 7,5 mkr + 10% ekstra som den nevnte generalforsamlingen tillot som ”slingringsmonn”.

Både garasjegruppe og styre har vært opptatt av at vedtatt kostnadsramme skal holde.
Og at den månedlige økningen av fellesutgiftene (husleia) ikke vil overstige 700 kroner i måneden.
Vi vedtok å øke husleia med ca 500 kroner fra 1.1.18. Vårt håp er at dette skal være tilstrekkelig.
Så – svaret er ja: Vi har klart å få det til den vedtatte pris. 

Men - en ting er hva vi har fått tilbud om. Noe annet er hva den endelige regninga vil bli.
Hos oss, som andre steder, tas det gjerne forbehold når tilbud leveres. Uforutsette ting kan dukke opp, noe som kan øke kostnadene. Noen eksempler:

  • Bogen og Mathisen har tatt forbehold om grunn. De nye avfallscontainerne skal være delvis nedgravde. Om eksempelvis gravearbeidet her også medfører sprengning, vil dette fordyre.

  • Treffer vi for eksempel på ukjente kabler/rør som må tas hensyn til, kan dette bety merkostnader. 

  • Om det tilkommer ekstra oppgaver som vi ikke var forutseende nok til å se før arbeidet tok til, vil prisen bli høyere. Da vi for 5 år siden fikk nye tak, økte eksempelvis kostnadene med ca 15% i forhold til den opprinnelige tilbudsprisen.

  • Om vi ønsker dyrere løsninger enn tenkt, for eksempel isolerte framfor uisolerte garasjeporter, vil dette fordyre.

  • Noe kan også bli billigere, spesielt veiarbeidet. Kan vi bruke mindre penger på masseutskifting enn først tenkt, fordi det kanskje ikke er nødvendig å skifte masse under alle steder der vi legger ny asfalt?

  • Tilbudet fra Bogen og Mathisen, som ble levert i fjor sommer, hadde en gyldighetstid på 4 måneder. Etter den tiden kan det bli prisstigning, avhengig av når prosjektet starter opp og den såkalte byggekostnadsindeks. En prisstigning på 2-3% prosent, kan gjøre prosjektet et par hundre tusen kroner dyrere. 

Styret er uansett innstilt på en kontinuerlig kostnadskontroll, og å holde andelseierne godt informert om prosjektets gang. Til mer engasjement det er blant oss alle, og til mer konstruktiv feedback som styret og garasjegruppa får fra andelseierne, til større er sjansene for at vi ender opp med gode og rimelige løsninger som tjener oss alle.

Jan Christensen, styreleder


 

Min Mening:
Et bærekraftig borettslag (desember/17)

Hva er et bærekraftig borettslag?
Etter min mening et dette borettslag der alle andelseierne er opptatt av borettslagets og hverandres ve og vel, der tillitsvalgte kommer fra egne rekker, der vi søker å nyttiggjøre oss kompetansen til borettslagets andelseiere, og der vi klarer å holde fellesutgiftene (husleia) på et rimelig/anstendig nivå.

Selv synes jeg Danvik borettslag er blant de bedre på disse områder.
Allikevel: Sjelden er noe så bra at det ikke kan bli bedre! Og her tenker jeg i første rekke på hva som trengs av nødvendig vedlikehold, og hvem som skal ha ansvar for dette.

I dag har borettslaget noen standardvedtekter om vedlikehold. Vi i Danvik bruker i hovedsak de samme regler som gjelder for alle borettslag.
Jeg synes dette blir feil. Når folk bor tett sammen i ei blokk som f.eks. på Fjell, må fellesskapet ta større ansvar. Og motsatt: Når folk bor i rekkehus med stor frihet til bl.a. indre og ytre ombygninger/vedlikehold, er det mer naturlig at den enkelte andelseier overtar større del av vedlikeholdsansvaret. Følgelig er det min oppfatning at vedtektene våre bør revideres sånn at dette gjenspeiles i større grad.

Forøvrig: Vi har allerede tatt noen konsekvenser av at vårt borettslag består av mer selvstendige enheter. I år begynte alle å få sin egen vannregning, neste år betaler også den enkelte regning vedrørende feiing og tilsyn. Tanken her er at siden forbruk og bruksmønster er forskjellig, er det mer naturlig at den enkelte andelseier tar direkte ansvar for disse utgiftene - ikke fellesskapet. Sånne reformer kan vedtas av styret, mens vedtektsendringer krever at 2/3 av generalforsamlingen er enig.

Hvorfor endre vedtektene - det har jo fungert bra i alle år forut, spør noen.
Mitt svar er enkelt: Eldre boliger trenger mer vedlikehold enn nye. I verste fall kan dette medføre  så store husleieøkninger at det for mange ikke blir bærekraftig å bo her, det blir for dyrt.
Mye av vedlikeholdet er "personavhengig" - i verste fall kan slurv og likegyldighet fra en andelseier koste de andre andelseierne dyrt. Et eksempel er vinduene: Dersom boligen har manglende lufting, kan det lett bli et fuktig inneklima. Resultatet kan bli soppdannelse i ventilasjonsrør og råtne vinduer. Å skifte råtne vinduer er fellesskapets ansvar, uavhengig av årsak/skyld. Er sånt riktig?

Skal vi klare å holde fellesutgiftene på et rimelig nivå, et, tror jeg det er lurt at borettslagets vedtektsfesta  vedlikeholdsplikt innskrenkes, og at andelseiernes vedlikeholdsplikt utvides.
Dette vil også lette arbeidsmengden for fremtidige styrer, og bidra til at vedlikeholdskostnader og konsulentbistand ikke sprenger budsjettrammene.

Forhåpentligvis er det flere meninger om dette. Styret håper derfor på innspill, og gjerne også at interesserte kan bli med i ei arbeidsgruppe som legger fram forslag på kommende generalforsamling.

Hvilke tanker har du om dette med ansvarsforhold for vedlikehold?
Kan du tenke deg å bli med i ei sånn arbeidsgruppe?
Hør da av deg - snarest!

Jan Christensen, styreleder

 



Min Mening:
Garasjer og veivalg (juli/17)

Danvik borettslag har nå fått inn anbud om bygging av nye garasjer mv fra 4 aktuelle tilbydere.
Alle tilbudene legger opp til samla utgifter som synes i overkant av hva som generalforsamlingen i 2015 satt som kostnadsramme.

Det betyr at vi har følgende valg:
1.      Vi må legge lista over ønskede tiltak noe lavere sånn at vi klarer å holde oss innenfor bevilget beløp. Eller:
2.      Vi må avholde ekstraordinær generalforsamling, og overlate videre avgjørelser til denne generalforsamlingen.

I anbudsdokumentene la garasjegruppa opp til flere kostnadskrevende tiltak.
Vi nevner noen – og takker på forhånd for synspunkter fra flest mulig av andelseierne:
·        
Vi har bedt om tilbud på fjerning av all asfalt og all masse ned til en dybde på 40 cm på alle interne kjøreveier. Deretter ny masse/pukk, og nytt 5 cm asfaltlag oppå dette.
Her bør det være mulig å være selektiv: Ny asfalt på alle veiene, men kun skifte ut masse på de mest utsatte strekninger.
·        
Framfor støpt golv under alle garasjene, kan vi ha det som i dag: Asfalt, men gjerne med støpt ringmur rundt hver enkelt garasjerekke.
·        
Kun asfaltere de stikkveier inn til boligene som er i dårlig forfatning.
·        
Bruke billigere løsning enn de takplater nå er på boligene våre. For eksempel takpapp eller takshingel (som i dag).
·         Bygge  pult/åsgarasjer framfor dagens mønegarasjer. Konstruksjonen her er visstnok billigere, og dersom høyeste punkt er ved porten, er det også unødvendig med snøfangere.
·        
Ikke installere elektriske portåpnere, evt. at de som ønsker slike portåpnere selv betaler de 3-4 tusen som dette anslagsvis vil koste.
·        
Kun tilrettelegge for elbil-lading, og sånn at de som nå eller seinere måtte ønske elbil selv betaler for  nødvendige kabler og installering. 

Dersom vi i stedet velger å gjøre alt som beskrevet i tilbudsdokumentene, må dette i så fall avgjøres av ny generalforsamling. Generalforamlingen har da mulighet til både å bevilge mer enn de 7,5 million kroner som er dagens kostnadsramme, justere eller forkaste hele prosjektet. 

Selv er jeg opptatt av at vi både skal holde oss innenfor de gitte rammer, og at vårt nye garasjeanlegg, veier etc. både skal være av god kvalitet og fremstå som ”skikkelig”.
Jeg mener dette fortsatt bør være mulig innenfor den gitte bevilgningsramme. 

Garasjegruppa vil nå gå nærmere gjennom de aktuelle tilbud, samt søke å avklare hva som inkluderes i de enkelte tilbud og hva som kan komme ekstra. Grundig arbeid her kan spare oss for seinere merkostnader.

Deretter må styret velge hvem av de 4 tilbydere som skal få jobben.
Så må nødvendige kommunale tillatelser innhentes før anleggsarbeidet kan begynne.
Riving, bygging, asfaltering mv er beregnet til å ta 3-4 måneder.
Når kan så våre nye garasjer og nye veier tas i bruk?
Neste sommer – eller tidligere?

Jan Christensen, styreleder

 


 

Min Mening:
NBBO må delta i Sundlandsutbyggingen! (juni/17)

Fra 2005 var utbyggingen av den 275 mål store Sundlandstomta i Drammen, eller Gulskogen Hageby som det ble kalt, et samarbeidsprosjekt mellom Nedre Buskerud Boligbyggelag (NBBO) og ROM eiendom, som eies av NSB.
Av ulike årsaker, deriblant manglende veiforbindelser, skjedde lite før Drammen bystyre ti år seinere, 16.6.2015, vedtok reguleringsplan og utbyggingsavtale for området.
NBBO var ikke involvert i dette arbeidet. Boligbyggelaget solgte seg ut med gevinst i 2013, og har i  stedet brukt pengene på andre prosjekter.

ROM eiendom planlegger “markedsbasert” utbygging av Sundlandsområdet. Totalt er tenkt ca. 800 boliger, dvs. ca. halvparten så mange som på Fjell. Drammen kommune har allerede godkjent snarlig utbygging av 50.000 kvadratmeter, men ROM eiendom har pr i dag ingen konkrete tidsplaner for oppstart. 

Generalforsamlingen i NBBO vil uttale:

1. Etter generalforsamlingens syn er Sundlandstomta et sentrumsnært og attraktivt område for boligsøkende i alle aldersgrupper. Det bør her legges opp til ulike typer boliger for vanlige folk; både yngre og eldre, enslige og familier med og uten barn.

2. Etter generalforsamlingens syn må NBBO spille en aktiv rolle i utbyggingen av Sundlandstomta.
I første omgang bør NBBO ta snarlig kontakt med ROM eiendom og Drammen kommune, og formidle at vi er interessert i å delta og at vi ønsker en snarlig byggestart, eventuelt også at boligbyggelaget pånytt kjøper seg inn i området. 

3. Etter generalforsamlingens syn må NBBO bidra til at utbyggingen på Sundland får en mest mulig “sosial” profil. Rimelige leiligheter til boligsøkere som av økonomiske grunner har vansker med å komme inn på boligmarkedet, må prioriteres. Sammen med bl.a. kommune og Husbank må vi  arbeide for å finne fram til gunstige finansieringsordninger slik at behovet for egenkapital reduseres. En løsning kan være utleie med seinere mulighet for kjøp.

Jan Christensen
Delegat, Danvik brl



Min Mening:
Engasjement og skolering i borettslagsarbeidet!
(juni/17)

Siden de første boligsamvirker så dagens lys på attenhundretallet har engasjementet blant de boligsøkende vært en grunnleggende forutsetning for boligkooperasjonen. Gjennom aktiv og solidarisk medvirkning var målet å bygge boliger tilpasset vanlige arbeidsfolk. Å ha et trygt sted å bo, ble sett på som en menneskerett. Gjennom de boligsøkendes egenaktivitet, hovedsakelig  basert på frivillig arbeid, kunne utgiftene holdes på et rimelig nivå samtidig som den enkelte hadde medbestemmelse over utviklingen. 
Da Lov om boligbyggelag/borettslag ble vedtatt i 1960, ble dette satt inn i et demokratisk system, bl.a. med klare regler for organisering av generalforsamling og styre. 

I dag er mye av dette i ferd med å endres. Interessen for å bidra til borettslagets ve og vel, delta på møter og til å påta seg tillitsverv er dalende. Noen skylder på “tidsklemma”, andre frykter at de ikke veit nok eller er kompetente. I mangel av egne kandidater, ansetter i dag flere borettslag  profesjonelle styreledere utenfra. Borettslagene blir dermed mer og mer ledet av andre og ikke av de som bor der. Slike forhold kan ytterligere svekke andelseiernes eget engasjement og gjøre de mer fremmedgjorte overfor egen bosituasjon. Om en på stadig flere områder må leie hjelp til oppgaver som før ble tilfredsstillende utført av andelseierne, vil dette resultere i høyere fellesutgifter. 

Generalforsamlingen i NBBO ber styret i NBBO om å treffe tiltak som aktivt kan motarbeide slike utviklingstrekk, og vil spesielt framheve skolering.

Generalforsamlingen er av den oppfatning at NBBO fortløpende bør tilby ulike kortvarige kurs spesielt rettet mot medlemmene.
Disse kursene bør tilrettelegges både for NBBO sine vanlige medlemmer og for tillitsvalgte, og ta for seg sentrale emner både i boligbyggelagenes historie, lovverket rundt borettslagene, styrearbeid, viktige vedlikeholdsoppgaver mm.
Målet må være å øke interessen for borettslagsarbeid og å styrke kunnskapen slik at flere kan bli aktive andelseiere. Dermed bør det bli lettere å få kompetente folk til å påta seg verv, samtidig som en bedre sikrer kvaliteten på det frivillige arbeidet.
NBBO sitt eget medlemsblad bør også spille en viktig rolle i denne skoleringen.

Det forutsettes at disse kursene er gratis for medlemmene.
Dersom NBBO inngår samarbeid med f.eks AOF/Friundervisningen, kan kursene delvis finansieres ved statlige tilskudd.

Jan Christensen
Delegat, Danvik brl



Min Mening:

Fasadeendring og søknad (mars/17)

I vårt - som i andre borettslag – har andelseier, på visse premisser, ansvar for innendørs vedlikehold, mens alt utafor boligens fire vegger i utgangspunktet er fellesskapets ansvar. For eksempel fasade, tak og hage. Når fellesskapet har ansvar, betyr det også at styret, som er borettslagets øverste myndighet mellom årsmøtene, får et ansvar for hvordan borettslaget framstår ”på utsiden”. Forutsatt at vi ønsker et borettslag med et enhetlig preg, er dette en viktig styreoppgave. Gjennom årene har noen styrer tatt denne oppgaven alvorlig, andre ikke. 

Noe av dette utvendige er det bred aksept for. Vi godtar at styret bestemmer fargevalg på boligen vår. Vi godtar også å male boligen vår, mot at borettslaget holder malinga. Vi godtar å holde hageflekken utafor boligen vår i orden fordi det hos oss er etablert en praksis der vi har en slags suveren bruksrett til den.

 Danvik borettslag har mange utvendige fasadeendringer handlet om større balkonger. De ulike styrene har ikke hatt noe i mot dette. Oppfatningen har vært at dette har øket boligens bruksområde mens skadevirkningene har vært minimale.
Det ble fra styrenes vedkommende aldri satt noe krav om for eksempel hvordan rekkverket skulle se ut, eller hvor mange centimeter balkongen kunne bygges ut. Resultatet er at vi i dag ser ulike balkongdesigner og ulike størrelser.
Om vi her skal driste oss med en oppsummering, hadde det kanskje vært lurt om datidens styrer, den gang da balkongutvidelser begynte å bli aktuelt, enten hadde foreslått dette med bredere balkonger som et felles borettslagstiltak, eller satt visse krav til størrelse og utforming?

I det seinere har noen andelseiere ønsket å gå videre: Å innglasere deler av balkongen, eller å lage en trapp fra balkongen og ned til hagen. Det har også vært snakk om å lage en sammenhengende skillevegg fra balkong og helt ned til bakkeplan, og å fravike skråvegg på balkongens skillevegg.
Dagens styre har vært negativ til alt dette, hovedsakelig ut i fra estetiske hensyn. Det er dermed ikke sagt at for eksempel innglasert balkong ikke kan bli tillatt av et annet styre, eller – omvendt - at et annet styre kan være enda mer restriktive enn vi er. Dagens husregler gir ingen klare føringer her, og vedtektene har ingen bestemmelser om hvilke fasadeendringer som styret kan godta eller ikke kan godta. Er dette en svakhet? 

På våre hjemmesider (www.danvikbl.no/40.htm) har styret nevnt noen ombygninger der vi vil ha søknad. Det er ikke minst viktig å merke seg at søknad skal leveres styret på forhånd og ikke etter at arbeidet er igangsatt. Praksisen er – etter mottatt søknad - at styret alltid kontakter nærmeste nabo(er) før søknaden styrebehandles. Kanskje naboen har viktige innspill? Men, det vil alltid være styret som er suveren til å ta avgjørelse, uavhengig av hva naboene måtte si. Vi skal så langt mulig prøve å tenke helhetlig – naboen kan i beste/verste fall være mer opptatt av gode naboforhold.
Fram til nå har det også vært vanlig at styret, etter å ha gitt tillatelse, ikke har brydd seg mer om saken. Vi har stolt på at søkeren har gjort det sånn han har søkt om. Noen mener at vi – etter ferdiggjort arbeid - også burde inspisere at det er blitt utført sånn det ble søkt om, at planene er blitt fulgt. 

Noen spør: Er dette så viktig? Er det ikke bra med et borettslag som tillater variasjoner? Har ikke styret nok å gjøre om det ikke skal bry seg med sånne småting? Og hvorfor skal jeg søke, når så mange andre ikke har søkt?

Det siste er riktig. Enkelte andelseiere har foretatt godt synlige fasadeendringer som vi ikke finner noen som helst søknad om i tidligere styrepapirer. Noen sånne endringer ergrer naboer seg over den dag i dag.
Hva gjør vi med dette?
Ingenting?

Et argument er også at en ombygning som det ikke er søkt om, har stått så og så lang tid uten noen har reagert. Hvorfor da lage trøbbel i etterkant, sier noen.

Er det feil av styret å si at dette ikke angår saken? Om det tidligere er blitt gitt – eller ikke gitt – mer eller mindre tvilsomme tillatelser, er ikke noe argument for å la en sånn praksis fortsette. Og: Det er vel den som ønsker endring, som må sørge for at dette skjer i pakt med de retningslinjene som til enhver tid gjelder. Eller?

Nei sannelig. Greit er det ikke. Derfor ønsker vi å ta saken opp på beboermøtet etter årsmøtet.
Vi håper på frisk meningsutveksling, og ser fram til gode innspill.

 

Jan Christensen, styreleder


 

MIN MENING:
Marienlyst eller Sundland? (januar/17)

Styret i Danvik borettslag har vedtatt å melde borettslaget inn i den tverrpolitiske aksjonen ”Marienlysts venner".
Etter vårt syn er det viktig å bevare byens sentrumsnære grønne lunger, både til idrettsformål og rekreasjon, for fremtidige generasjoner. Boligutbygging på Marienlyst vil ødelegge denne muligheten. 
Samtidig ser vi behov for flere boliger i sentrale strøk, og håper Drammen kommune får fortgang i gamle planer om bl.a. utbygging av Sundland-tomta. Dette området gir gode muligheter til ulike boligstandarder for yngre og eldre, og kan bli en viktig tilvekst til byens boligmasse. Nedre Buskerud Boligbyggelag bør være en viktig kommunal samarbeidspartner i et sånt boligprosjekt, på samme måte som under utbygginga av Fjell for 50 år siden.

Jan Christensen, styreleder Danvik borettslag
(Debattinnlegg i Drammens Tidende, 27.1.17)
 



MIN MENING:
Hvordan borettslag ønsker vi? (nov/16)

Boligbyggelagene og borettslagene har fulgt utviklingen i samfunnet.
Fra å være en spydspiss for sosial boligbyggelag, for at vanskeligstilte skal få et nødvendig og skikkelig tak over hodet til en rimelig penge, er de nå ofte blitt et sted for folk med litt ekstra midler som ønsker en mindre uniformert og mer personlig bolig enn det som opprinnelig var tenkt.
Denne utviklingen er også merkbar her hos oss, i Danvik borettslag.
Vi kan alle se det, for eksempel utvendig, der mange har lagd større verandaer, noen steder med ulike mål og design. I mange boliger er det også utført store innvendige ombygninger, dessverre ikke alle like heldige. I en sånn situasjon kan det eksempelvis – i parantes bemerket - være betimelig å diskutere borettslagets vedlikeholdsansvar fordi ombygninger, ofte gjort uten at styret er blitt konsultert, også kan få følger for boligenes grunnleggende konstruksjon.

I den grad vi ønsker felles retningslinjer på sånne felt, har de ulike styrer i vårt borettslag, snarere vært ”etter snar” enn ”føre var”, eller overhodet ikke brydd seg. Her gjenspeiles også samfunnets endringer, fra en mer ”kollektivistisk” livsstil i etterkrigsårene, til våre dagers større vekt på individets, andelseiernes, ”frihet”.
Dagens borettslags-styre preges også av dette. Vi er i utgangspunktet positive til nye og spennende måter å utnytte boligen på, men vi synes samtidig at det er viktig at dette gjøres fagmessig og skjer uten viktige innvendinger fra øvrige andelseiere. Eksempelvis har vi ved søknader om terrasser/plattinger i forkant av boligene, vært opptatt av at søknad skal innleveres på forhånd og også å høre naboenes mening før det tas avgjørelse.

I fjor fikk styret forespørsel fra en andelseier om hvilket syn vi hadde på delvis innglassert balkong, dvs en slags ”vinterhage”. Styret var negative fordi vi bl.a. syntes det presenterte forslag, virket rotete. Forslaget var ikke ”integrert” i boligen, i balkongen.
Nylig har vi mottatt søknad om trapp fra balkong til hage. En sånn trapp vil utvilsomt øke hagens, og balkongens, bruksområde. Men: I og med at dette med trapp her tidligere ikke har vært aktuelt i vårt borettslag, har styret vedtatt å utsette behandlingen av saken. Vi ønsker først å høre andelseiernes mening før vi fatter noe endelig vedtak. Et positivt – eller negativt - vedtak her, vil naturlig nok også få følger for evt seinere søknader. Du kan lese mer om denne trappen både på dette infoskrivet (se baksida) og på våre oppdaterte nettsider.
Selv ønsket jeg – like etter at jeg i 1990 flyttet inn i Danvik borettslag – å erstatte deler av lilletaket med en liten kjøkkenbalkong. Men, jeg sendte ingen søknad. Hva skulle jeg, som B-menneske, med morgensol? Så, for meg ble det med idéen.

I et borettslag er alt uteareal felles eiendom. Det er bare egen bolig som andelseieren har bruksretten over. Dette betyr at utearealene som vi disponerer til ”privat” bruk, egentlig ikke er våre, men fellesskapets. Styret er her suverene til å treffe beslutninger, uansett hvor ”klok” eller ”dum” beslutningen kan synes å være. Som andelseier har du imidlertid mulighet til å overprøve en styrebeslutning gjennom å ta saken opp på generalforsamlingen – som alltid er borettslagets høyeste myndighet.
Vi i dagens styre ser det som viktig å søke og holde andelseierne orientert om hva som rører seg, om hva som til enhver tid er på gang. Til flere innspill og reaksjoner vi får, til større er sjansene for at de beslutninger vi fatter også er i tråd med flertallets synspunkter.

Jan Christensen, styreleder

 



MIN MENING:
Hvem kan lese hva? (juli/16)

Styret ønsker minst mulig hemmelighold og mest mulig åpenhet om det som skjer i borettslaget vårt. Av den grunn har vi bl.a. valgt å offentliggjøre styrereferater (minus det som kan bryte med taushetsplikten), og vi har søkt å trekke med varamedlemmene i langt større grad enn hva som tidligere har vært vanlig. På siste generalforsamling ble det også vedtatt at styret plikter å orientere andelseierne forut for større vedlikeholdsoppgaver.
Etter vår mening styrker dette andelseiernes innsynsrett og medbestemmelse, og vil forhåpentligvis også øke interessen for å ta på seg tillitsverv. 

Nylig har vi hatt en diskusjon over hvor langt denne åpenheten skal gå. Stridsspørsmålet har vært borettslags-styrets epostkonto – danvikbl@hotmail.com. Bør alle i borettslaget ha adgang til denne? Bør varamedlemmene ha adgang til denne? Eller bør den kun være forbeholdt styrets 5 medlemmer?

Nevnte epostkonto er i første rekke et arbeidsredskap for styret: Det er herfra vi ønsker å sende epost til andelseiere og samarbeidspartnere, og det er til denne epostkontoen vi ønsker å motta eksempelvis synspunkter, ris, ros, klager eller søknader fra andelseierne. Alt på et sted – og ikke på private epostkontoer hos de enkelte styremedlemmer. Sånn e-post er jo borettslagets ”eiendom”, følgelig bør den samles der.

De som sender e-post til denne kontoen, skal vite hvem som kan lese denne eposten. Om det er for mange, tror vi epost-kontoen kan miste mye av sin hensikt: Andelseiere vil ikke bruke kontoen, eller i hvert fall ikke stå fram med navn, fordi innholdet spres til for mange. Hva om det for eksempel klages på naboen og naboen er vara til styret? 

En sånn e-postkonto kan også ha andre svakheter. Til flere som kan logge seg inn på den, dess større er sjansene for at viktig e-post, bevisst eller ubevisst, kan bli slettet eller at innholdet kan bli kjent for altfor mange. Det kan også være snakk om at for eksempel innholdet i sensitive anbudsdokumenter kan komme på avveie.

Både styremedlemmer og varamedlemmer, tilsammen 10 personer, har hittil kunnet gå inn på (logge seg inn på) vår epost-konto. Dvs over en fjerdedel av andelseierne.
Dette har vi nå gjort en endring på: Heretter vil bare styremedlemmer ha denne mulighet.
Det er kun vi i selve styret som har bruk for denne kontoen, det er styremedlemmene som har ansvar for sine ulike saksfelt og som bruker kontoen i korrespondanse. Varamedlemmene har ingen styreoppgaver selv om de både får tilsendt sakspapirer og har møterett på styremøtene.
Vi mener sånn grenseoppgang bedre ivaretar taushetsplikten, og bedre sikrer bruken av kontoen. 

Så husk – om du ønsker å sende en epost til styret (danvikbl@hotmail.com) - vit da at det bare er styrets 5 medlemmer som har adgang til å lese denne eposten.
Om du vil henvende deg til styret, men ikke ønsker at alle disse 5 skal kunne lese hva du skriver – legg da i stedet et brev i styreleders postkasse merket ”personlig”.
Og om du heller ikke ønsker at styreleder skal lese det? Kanskje er det da lurest å vente til vi får en borettslagsledelse som du har mer tillit til?

Til høyre på denne siden kan du se litt mer om tilgang/rettigheter til borettslagets styre, varamedlemmer og andelseiere.

Ha en god sommer!

Jan Christensen, styreleder



MIN MENING:
Kartlegging, informasjon og vedlikehold (mai/16)

Spørreundersøkelser er en bra måte å undersøke bl.a. andelseiernes  vedlikeholdsbehov. Alle kan komme til orde, og det er en effektiv måte å samle inn opplysninger på.

Både dessverre og heldigvis er regelverket rundt sånne undersøkelser strenge.
Det skal være frivillig å delta, og det skal ha en hensikt. 
At det skal ha en hensikt, er selvsagt. 
Dette med frivillighet kan imidlertid være litt mer problematisk, i hvert fall om en ønsker et borettslag der styrets vedlikeholdsplikt tas på alvor, og der beboerne i minst mulig grad forskjellbehandles. 

Det settes av store budsjettmidler til vedlikehold. Som styreleder er det mitt ønske at disse midlene brukes der det er mest behov, og ikke til de som ”skriker høyest” eller til de som har de rette bekjentskapene. Kartlegging – og informasjon - blir derfor viktig.

Undersøkelsen som vi nå ønsker at flest mulig skal besvare, går på dette med ventilasjon og dører på ”baksiden” av huset. Ved å få en mest mulig samlet oversikt, er det også lettere å planlegge dette arbeidet.

Når det gjelder vår såkalte mekaniske ventilasjon, virker dette å være noe som få her i borettslaget har skjønt seg på. 
Da takomlegginga vår ble foretatt for tre år siden, kunne det endog virke som om de fagfolk som ble engasjert av styret, skjønte enda mindre. Selv har jeg, i parantes bemerket, lagt ned mye arbeid både for å få kunnskap og for å rette opp tidligere feil. Styret ønsker ikke å stoppe før alle er fornøyd, og før alle er kjent med åssen ventilasjonsanlegget skal behandles - nettopp fordi det også er sammenheng mellom rett ventilasjon og vedlikehold. Det er neppe noen overdrivelse å si at riktig ventilasjon i flere av boligene kunne spart oss for takomlegginga i 2013. Da ville vi ikke fått lekkasjer, og kunne kanskje utsatt alt en ti års tid.

Også her kommer spørreundersøkelsen inn: Ikke for å gi ris til de som bruker anlegget sitt feil, men for å gi råd og vegledning der mangler oppdages - sånn at den enkelte kan få kunnskap om åssen ting kan gjøres bedre. Det er liten vits å bruke tusenvis av kroner fra fellesskapets/borettslagets midler til utbedringer dersom feilen ikke skyldes at utstyr er defekt, men snarere skyldes feil bruk. Da går det ikke mange år før alt igjen er like ille.

Når det gjelder utskifting av balkong- og verandadører, er dette noe som styret har tatt opp tidligere i år. Vår hensikt er at alle skal få skiftet i løpet av de nærmeste årene, men at vi – pga kostnadene – først skifter der det er mest prekært. Spørreundersøkelsen kan lettere bidra til å avdekke hvor behovet er størst.

Vårt borettslag er heldigvis bygd sånn at manglende vedlikehold i en bolig, sjelden får følger for naboen. Det betyr at styret ikke ønsker å ”tvinge” noen verken til å svare på spørsmål, eller ”tvinge” noen til å ta i mot tilbud om vedlikehold, råd og vegledning. Enhver velger om en vil svare på spørsmålene – som du også finner her.

Selv betrakter jeg en eventuell strid om denne spørreundersøkelsen som litt komisk. Her legger de fleste av oss daglig igjen elektroniske spor i form av e-poster, telefonsamtaler, sms og kortbruk, vi brukes og misbrukes stadig i reklameøyemed,  våre eposter og hele vårt sosiale liv på f.eks. Facebook er tilgjengelig både for amerikansk etteretning og deres norske avleggere, jfr bl.a. Edward Snowden sine avsløringer. 
Midt oppi alt dette lager vi så en ganske så uskyldig spørreundersøkelse, om ventilasjon og dører. Ikke for å "spionere", men for å søke å gjøre boforholdene bedre. 
Sånt burde ikke være truende.


Svar om du vil, la være om du ikke vil, ta de spørsmål som passer og hopp over de andre. God helg uansett!


Jan Christensen, styreleder
 



MIN MENING:
Danvik borettslag sin framtid – og deg! (mars/16)

Danvik borettslag er bygd opp rundt dugnadsånd. En ånd som bl.a. krever at andelseierne, så langt tid, krefter og evner strekker til, bør være villige til bl.a. å ta på seg tillitsverv.
Til flere som er villige, til større er sjansene for at vi får tillitsvalgte som arbeider mest mulig i tråd med borettslagets og andelseiernes interesser.
Om få eller ingen er villige, kan borettslaget enten forfalle eller må kjøpe mange tjenester utenfra. 
Mange av fordelene ved å bo i borettslag kan da forsvinne, og for oss – som bor i et eldre borettslag som trenger mer vedlikehold enn et nytt borettslag – kan sånt fort føre til store husleieøkninger.


- Et eksempel er ekstern styreleder, dvs. en styreleder som ikke bor i borettslaget og som lønnes.
De årlige styreutgiftene kan da flerdobles.
- Et annet eksempel er lønnet vaktmester med ansvar for praktiske arbeidsoppgaver som i dag utføres av styre og beboere. 
- Et tredje eksempel er at borettslaget – framfor å stole på egne krefter og i størst mulig grad dra nytte av styrets/andelseiernes kunnskaper - bruker eksterne og ofte høytlønna konsulenter.
- Et fjerde eksempel er at eksterne konsulenter kan ha en tendens til å foreslå meget kostnadskrevende tiltak.

Med sånne utgiftsposter på et budsjett, og med et borettslag der andelseierne verken ønsker å ta ansvar eller er opptatt
av å bidra med alternative løsninger – kan husleieutgiftene fort bli doblet. 
Vi blir ei takknemlig melkeku for alle som vil tjene penger på oss.

Hva vil ei dobling av husleia – som hadde blitt resultatet om foreslåtte vedlikeholdsoppgaver for noen år siden hadde blitt vedtatt - bety? 
- Mange andelseiere får problemer med så høy husleie, og må flytte.
- Det vil bli færre interesserte kjøpere. Omsettingsprisen for boligene våre vil gå ned. Det er grenser for hva folk vil investere i bolig, ikke minst i urolige økonomiske tider med arbeidsledighet, lønnsnedgang og usikker rente.
- Vi kan få et borettslag med flere ”velbemidlede”, og med en mer ensartet – og ikke mangfoldig - beboergruppe.
- Når borettslagets styre og stell for en stor del overlates til utenforstående, kan andelseierne mer føle seg som leietakere, og mindre som ”herrer i eget hus”.
- Etter noen år kan interessen for borettslags-arbeid komme på et lavmål, og kanskje også forbli der.
De som da bor i Danvik borettslag, vil antageligvis være mindre opptatt av å gjøre en innsats for fellesskapet.  

For meg – og andre – som tror på sosial boligbygging, fellesskapsløsninger, dugnadsånd og at borettslag fortsatt skal være for vanlige folk, er en sånn utvikling lite ønskelig.
Hva er da løsningen?
Du er løsningen.
Du som andelseier.
Danvik borettslag sin fremtid er avhengig av deg og ditt engasjement.

Vil du være med på å skape et ”levende” borettslag, et borettslag der folk trives, er meningsberettiget og blir lyttet til?
Et borettslag der andelseierne både har mulighet til å følge med på hva som skjer, og til å engasjere seg i litt av det vi nå strever med – bl.a. når det gjelder planene om nye garasjer?
Da har du en plass som tillitsvalgt i Danvik borettslag – nå eller seinere!
Det er jo et paradoks at vi nordmenn nærmest er verdensmestre i boligoppussing, mens vi ikke ønsker å ta del i styre og stell i vårt eget bo-område. 
Og at mange av oss – i et av verdens mest ytringsfrie land – frykter å påta oss tillitsverv fordi vi er redde for ”støy” eller å være med på beslutninger som kanskje ikke alltid faller i god jord hos naboen.

Danvik borettslag står foran viktige oppgaver. Nåværende styre tar ansvar, og sier seg villig til å fortsette. Uansett hvem som velges eller gjenvelges – ditt engasjement som andelseier er like viktig.
I dag og i årene som kommer.

Godt årsmøte – godt beboernøte – velkommen på Danvik folkehøgskole onsdag 16. mars.

Jan Christensen, styreleder



MIN MENING:

Garasjene våre (november/15)

 

Tiden for det ekstraordinære årsmøtet nærmer seg. Etter planen skal styret i slutten av oktober legge fram ulike forslag vedr. nye garasjer mm. Årsmøtet står så fritt til å velge: Enten helt eller delvis godta forslag fra styret, forkaste eller be om utsetting. En/flere av andelseierne kan også legge fram alternative forslag.
Ifølge vår forretningsfører Nielsen i NBBO, kreves 2/3 flertall for at et forslag om nye garasjer skal bli vedtatt.

Bl.a. synes følgende å være klart:
1. Nåværende garasjer er av varierende kvalitet.  Noen - spesielt de 4 mot A.M. Knudsens gate og de 2 murgarasjene synes å være i best stand, de 3 ytterste garasjene mot  Andedammen i dårligst stand.
2. Det er ikke foretatt noen faglige undersøkelser som forteller om antatt gjenværende levetid på våre garasjer. Kanskje kan mange vare i 10 år til, og andre enda lengre?
3. Ønsket om nye garasjer har for mange sitt utspring i at en synes nåværende garasjer er for smale. Mange har bredere biler i dag enn for 30 år siden, og flere av disse har problemer med å komme inn/ut av dagens garasjer.
4. Breiere garasjer vil kreve større areal. Med i hovedsak samme garasjeplan som i dag, vil en halvmeter bredere garasjer eksempelvis bety null gjesteparkeringsplasser ved garasjeanlegget  nærmest Andedammen.
5. Å bruke kjelleren som garasjeplass, tilrås ikke. Dyrt og farlig.
6. Å bygge parkeringshus, synes å være en meget kostbar løsning, utgiftene sml med rekkegarasjer kan da fort bli både doblet og tredoblet.
7. Flere i borettslaget har ikke bil, flere har også mer enn en bil.
8. Skal vi bygge nye garasjer, må det også utføres skikkelig grunn- og asfalteringsarbeide der garasjene nå står. Murene på baksiden av to garasjerekker må også fjernes og erstattes.

Styret har engasjert arkitektfirmaet DRMA til å utarbeide planer. Forhåpentligvis kommer de med noen smarte og jordnære forslag som ikke koster skjorta, og at det også legges fram realistiske kostnadsoverslag.
På bakgrunn av et snarlig møte DRMA skal ha med kommunen, bl.a. om kommunens krav til antall gjesteparkerings-plasser, vil vi få mer klarhet i de muligheter, begrensninger og utfordringer som nye garasjer vil representere.

Å bo i borettslag, betyr at vi som hovedregel deler på de felles utgiftene. Om det f.eks. vedtas å rive og å bygge nye garasjer, må alle være med på å dekke utgiftene. Kanskje 1.000 kroner måneden i ekstra husleie?  Uansett den enkeltes behov/ønsker, og uansett om det bygges nye garasjer til alle eller ikke til alle.
Det har blitt foreslått å danne et såkalt "garasjelag". Om løsningen lar seg realisere: Bare de som betaler ekstra, vil da få nye garasjer. De andre bruker de gamle. Denne løsningen kan neppe kalles "helhetlig", men har den fordel at store husleieøkninger ikke "tvinges" på folk som i dag verken har behov for eller ønske om nye garasjer. Dermed kan også borettslaget som sådan unngå nye låneopptak.

Som styreleder håper jeg denne saken blir belyst best mulig, at folk i forkant av årsmøtet setter seg godt inn i ulike synspunkter og at folk seg i mellom gjerne diskuterer ulike løsninger. På internett har vi også ei egen side om garasjene som vi satser på å holde ajour - www.danvikbl.no/26.htm. Flere synspunkter fra beboerne er også ønskelig - enten signert eller anonymt. Se www.danvikbl.no/60.htm.

Jeg håper at vi klarer å komme fram til et mest mulig samlende garasjevedtak, og at vår husleie heller ikke i årene som kommer, vil ligge over nivået på sammenlignbare borettslag.

Vi går spennende tider i møte.

Jan Christensen, styreleder



MIN MENING:


Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl!
(april/15)
 

På årsmøtet fattet andelseierne to vedtak som krever styrets oppfølging:
- Vi vedtok å gå videre med revidering av våre vedtekter.
- Vi vedtok å utrede nye garasjer, biloppstillingsplasser, asfaltering mm, og krevde at ekstraordinær generalforsamling om dette skulle avholdes i løpet av høsten.

Iverksetting av de vedtatte forslagene krever ideer, tid og arbeid.
Som styreleder er jeg opptatt av at flest mulig blir engasjert i gjennomføringen av forslagene, og at alle får nødvendig forhåndsinformasjon. At alt skjer åpent og med alle facts på bordet, er også viktig. Sånt sikrer en demokratisk saksbehandling, og gjør at vi alle lettere kan treffe våre egne, selvstendige beslutninger på årsmøtet.
En sånn "åpenhetslinje" har dessverre ikke alltid vært tilfelle hos oss.

I vårt styreinfoskriv i vår etterlyste vi folk som ville være med på å iverksette vedtakene over, og ba de kontakte styret. Hittil har ingen meldt seg, men vi håper dette kan endre seg.

Når det gjelder vedtektene - der jeg har påtatt meg et spesielt ansvar - er det ønskelig å nedsette en arbeidsgruppe på 3-4 interesserte. Vi tar for oss dagens vedtekter, og prøver å diskutere oss fram til enighet - bl.a. om hvilke vedlikeholdsoppgaver som bør være borettslagets ansvar, og hva som skal være den enkeltes ansvar.
Selv er jeg av den oppfatning at en grenseoppgang her er stadig viktigere.
I eldre borettslag er det mer vedlikehold enn i yngre. Når borettslaget har nådd vår alder, er det mange som mener at mye må skiftes ut. Det kan også være et problem at utskiftninger i borettslag oftest skal omfatte alle eller ingen. Dermed kan kostnadene bli høye. Er vi for ukritiske her, vil husleia fort kunne sprette i været og dobles. Hvordan få til fleksibilitet her samtidig som bygningsmassen ikke forfaller?
Et eksempel: Mange såkalte "eksperter" mener nye biler bør skiftes etter 3-5 år, andre synes dette intervallet kan dobles og vel så det. Sånn er det også med boliger - og garasjer - for den saks skyld.

Når det gjelder garasjer mm har vi allerede en arbeidsgruppe bestående av 3 styremedlemmer: Haakon, Geir og Mette. Arbeidet de har tatt fatt på er omfattende. De skal både utvikle flere løsningsforslag, samt å komme med kostnadsberegninger. Når disse forhåpentligvis kvalitetssikres og omgjøres til hvilke følger det vil få for husleia, får vi et bedre grunnlag for å treffe endelige beslutninger.
Arbeidsgruppa er neppe i stand til å suge alt dette fra eget bryst.
Under utredningen må derfor ekstern ekspertise brukes. Det er selvsagt viktig at kostnadene i denne utredningsfasen fram mot det ekstraordinære årsmøtet, holdes innenfor rimelighetens grenser.
Til mer vi kan "stole på egne krefter" - dvs. til flere engasjerte beboere som blir med - til mer realistiske forslag kan vi forhåpentligvis komme fram til.

Interessert og villig? Fint om du hører av deg, til styret, på danvikbl@hotmail.com.

Jan Christensen, styreled



MIN MENING:

Velkommen til årsmøtet! (mars/15)

Årsmøte – og beboermøte - står for døren.  Det er styrets håp at mange andelseiere deltar med meninger om det som har skjedd og om det som folk ønsker skal skje. Alle vil vi at Danvik borettslag skal være et bra sted å bo, at borettslagets verdier forvaltes både klokt og økonomisk, og at våre leiligheter snarere skal stige enn synke i verdi.  At det kan være ulike veier til dette målet, er noe vi både må respektere og også tørre å diskutere. Selv om det noen ganger kan medføre ”støy”.  På sikt er ingen tjent med at uenighet feies under teppet.

Det valgte styret har trodd på åpenhet, informasjon, respekt og likebehandling. Samtidig synes vi det er bra at flest mulig av oss har meninger og gir uttrykk for disse. Meningsbryting er en forutsetning for utvikling. Dessuten tror vi sånt skaper interesse for borettslaget. Gevinstene er større enn kostnadene.

Det skal ikke stikkes under en stol, at vi som i dag sitter i styret, kanskje like gjerne kunne vært deg eller naboen din. Når det gjelder å få folk til å ta på seg frivillige tillitsverv, både i borettslag og i andre organisasjoner, synes folk å ha en innebygd motvilje. Mange kvier seg for å bli valgt, og ved valg rår ofte tilfeldighetene. For meg betyr sånt at styret bør være varsom med å iverksette kostnadskrevende tiltak uten å ha beboerne i ryggen. Det er et paradoks at vi nordmenn er verdensmestre i å bruke penger på boliginvesteringer og oppussinger, samtidig som vi tror at resten går av seg selv når vi bor i et borettslag. Sånn er det ikke. Skal borettslaget være levende og godt drevet, vil det alltid trengs folk som gjør en uegennyttig innsats for fellesskapet. Her har vi alle viktige oppgaver.

På årsmøtet skal fire innkomne forslag behandles, bl.a. et fra styret der vi ønsker en bedre presisering av vedtektene når det gjelder vedlikeholdsansvar, og hvordan større vedlikeholdsoppgaver skal behandles.  
Styret foreslår at beboerne alltid skal orienteres på forhånd, på generalforsamling/ekstraordinær generalforsamling. Det styrker andelseiernes ytringsrett, og bedrer mulighetene til å diskutere alternative løsninger.

Som styreleder plages jeg lite av slitasje eller av meninger som måtte levne meg liten ære. Det er langt bedre med engasjement, enn med likegyldighet.
Jeg har aldri angret for at jeg i fjor aksepterte å ta på meg styreleder-jobben, og ser fram til å ta fatt på et nytt spennende styreår.

Men - å være styreleder uten å ha meninger om borettslagets drift og fremtid og samtidig også åpent å jobbe for disse?
Uten å ha ærefrykt for andelseiernes penger og prøve å bruke disse smartest mulig?
Uten å fremme meningsytringer, debatt, demokrati og åpenhet?
Uten å tilstrebe et best mulig samarbeid og dialog med beboerne?
Nei, der er jeg ikke.

Velkommen både til årsmøtet og til det etterfølgende beboermøtet!

Jan Christensen, styreleder

(Noe forkortet og omarbeidet)



MIN MENING:

Vedlikehold, husleie og vedtekter (februar/15)

For få år siden mente enkelte andelseiere at husleia minst måtte opp i 7.000 kroner. Vedlikeholdsoppgavene stod i kø, husene var nærmest falleferdige.  
På et beboermøte omtrent samtidig fikk mange av oss hakeslepp: Det kunne være en risikosport å flytte inn i eldre borettslag, fikk vi høre. Utgiftene ville bare vokse og vokse. Å endelig bli ferdig med borettslagets Husbanklån, ville snarere bety enda flere lån og enda flere utgifter.

Husleia er i dag den samme som den gang, og husene står fortsatt.  Så, spådommene har så langt ikke slått til. Allikevel - vi har ingen garanti for at forholdene ikke kan endres.
I en sånn situasjon spør jeg meg selv: Kan noe gjøres for å hindre at vedlikeholdsutgiftene løper løpsk samtidig som de aller fleste av oss fortsatt kan være fornøyd med både bolig, standard, omgivelser og husleie?   

I et borettslag med 37 andelseiere er det min overbevisning at det finnes tilstrekkelig mange ”kloke” hoder og ”nevenyttige” hender som vil gjøre en uegennyttig innsats til fellesskapets beste. Om vi klarer å mobilisere disse, kan vi alle kan gå fremtiden lyst i møte. Dvs. fortsatt bærekraftig husleie fordi vi -  gjennom å stole på egne krefter - selv klarer å diskutere og å planlegge  de aller fleste vedlikeholdsoppgaver.
Når vi eksempelvis veit at konsulentfirmaet Byggtek fakturerte oss for nærmere 170.000 kroner i 2012, og 380.000 kroner i 2013, er det ikke så vanskelig å tenke seg at her er det store innsparingsmuligheter. Jfr. med fjoråret - da vi på eget initiativ faktisk fikk tilbakebetalt et femsifret pengebeløp fra Byggtek.
Småpenger synes kanskje noen.
For meg er sånt nøkternhet og respekt for andelseiernes penger.
 
Allikevel - dette er ikke nok. Jeg tror det også er viktig å foreta en klarest mulig grenseoppgang mellom hva som skal være borettslagets vedlikeholdsansvar, og hva som skal være styrets.
Og samtidig: At vi lager mekanismer som bedre sikrer at større vedlikeholdsoppgaver ikke tas uten at andelseierne får si sin mening.

Andelseier har i dag stor råderett over egen bolig. Jeg finner det rimelig at dette også kombineres med et større ansvar for eget vedlikehold. Et styre skal, med god samvittighet – og uten å risikere advokater på nakken - kunne si nei til oppgaver som i dag er i grenseland, som skyldes "uvettig" bruk av boligen, eller som med letthet bør kunne utføres av den enkelte andelseier. Dermed reduseres også styrets "viserguttrolle". Å bo i borettslag må fortsatt ha sine fordeler i form av gode fellesskapsløsninger, samtidig som hver og en av andelseierne bør ta større ansvar for mer "private" områder.

Dagens vedlikeholdsansvar i Danvik borettslag reguleres av standardvedtekter.  Noen punkter passer bra hos oss, andre bør kanskje endres.
Om vi klarer å utforme vedlikeholds-vedtekter som både er dekkende, som passer godt i vårt borettslag, som ikke forskjellsbehandler, som er lette å forstå og som hindrer at borettslaget forfaller, er vi kommet langt på vei til  å være et attraktivt borettslag. Både for oss som bor her, og for de som ønsker å kjøpe seg inn.
 

Jan Christensen, styreleder



MIN MENING:

Spørreundersøkelse og Datatilsyn (desember/14)


For en måned siden sendte styret ut en spørreundersøkelse, se her.
Hensikten var å få et bedre overblikk over forholdene i borettslaget, og også finne ut hvilke av beboerne som kunne trenge bistand til å få rettet opp ting. Flere spørsmål var viktig i forbindelse med det pålagte arbeidet med helse, miljø og sikkerhet (HMS), andre i forbindelse med mer målretting av vedlikeholdsarbeidet. Mest mulig helhetlig oversikt her ville være ønskelig, ikke minst fordi det oftest er rimeligere å gjøre ting samtidig og i fellesskap framfor stykkevis og delt. Noen svar kunne også danne grunnlag for mer generelt informasjonsarbeid for eksempel på hjemmesidene i tiden som kommer.
Resultatet av undersøkelsen var kun tenkt til styrets eget bruk, som et internt arbeidsdokument. Vi ønsket at alle beboere skulle besvare flest mulig av spørsmålene – enten på det utdelte spørreskjemaet eller via internett.

Så langt har vi fått inn svar fra 86% av beboerne. Selv om det å svare ikke var pålagt, og selv om deltakelsen er langt bedre enn noe valgresultat, hadde vi håpet på 100% oppslutning.
Hvorfor deltar da ikke alle?
Er det sløvhet? Eller er det av frykt for å utlevere seg selv eller boligen?

En beboer mente undersøkelsen var ulovlig, og kontaktet Datatilsynet, se her.
Datatilsynet ville ikke ta stilling, men svarte på generelt grunnlag at det klart skal informeres om hva undersøkelsen skal brukes til (se over) og at enhver som deltar i sånne undersøkelser har rett til å ”søke om innsyn i de opplysninger som styret behandler om deg , og hvilken sikkerhetstiltak  virksomheten har rundt bruken av personopplysningene dine.”  . Dette er nyttig informasjon, som vi selvsagt legger oss på hjertet, og som vi aldri verken har hatt eller vil ha noe behov for å skjule. Jfr styrets ”åpenhetslinje”.

Vedkommende mente også at mange spørsmål var sensitive. Et sensitivt spørsmål går, ifølge Datatilsynet, på etniske, politiske, religiøse, helsemesssige, straffbare eller seksuelle forhold. Det eneste sensitive spørsmålet i undersøkelsen var følgelig det første, om noen i husstanden trengte hjelp til evakuering i fall brann.
Etter vår oppfatning er det viktig at styret kartlegger sånne forhold, selv om vi jo alle håper at disse opplysningene ikke kommer til nytte.
Det ble også hevdet at noen spørsmål var ”innvaderende”, bl.a. dette med lofilter-rensing, skjøteledninger og vifteovner. Disse spørsmålene var tatt fra en NBBL/Byggtek-vegledning om HMS-arbeid, som tidligere styrer har abonnert på for tusenvis av kroner.  
Vi antok derfor at dette var ”klarerte” spørsmål.
Å få vite hvem som kan kontaktes i fall beboere ikke er hjemme, er likeledes et viktig spørsmål - spesielt om boligen står mye tom. 

Et uttrykk sier at ”veien blir til når du går den”.
Denne undersøkelsen var den første som et Danvik-styre har foretatt i forbindelse med HMS-arbeidet. Et sted må vi begynne.
Noen spørsmål kunne kanskje vært sløyfet, andre kunne kanskje komme i stedet. Noen kunne kanskje i stedet  blitt besvart anonymt, eller bare vært del av ei sjekk-liste. Dette er synspunkter vi tar med oss til en evt. neste gang.

Vi skal heller ikke se bort fra at noen beboere mener sånne undersøkelser ikke er noen vits. Ifall denne oppfatningen deles av mange, er det kanskje en idé nærmere å diskutere styrets oppgave og samtidig se nøyere på våre vedtekter/husregler. Da kan det kanskje bli naturlig å gi styret mindre ansvar for vedlikehold og i stedet overlate mer av dette til den enkelte beboers forgodtbefinnende.
Sånn at borettslagets styrefunksjon mer dreies i retning av et sameiestyre der kun de aller nødvendigste vedlikeholds-oppgaver blir et pålagt, felles ansvar.
For – hvordan skal et styre kunne ta sine vedlikeholdsoppgaver alvorlig dersom mange finner det viktig å hemmeligholde tilstanden i sin bolig?
Synspunkter?

Hvorom allting er: Takk til de som svarte. For dere andre er det fortsatt tid – gå inn her om dere ikke finner skjemaet.
På nyåret vil vi bringe noen av resultatene, i anonymisert form.

Jan Christensen, styreleder
 



MIN MENING:


Vil du betale for min slendrian? (november/14)


I husleia/fellesutgiftene i Danvik borettslag inngår flere utgifter som i stedet kunne vært betalt direkte av den enkelte beboer. 
Husleia kunne dermed settes ned, mot at beboeren selv tok litt mer ansvar for sin egen bolig.

Vann- og feieavgift er aktuelle eksempler. 
For vann betaler vi årlig ti tusen kroner ekstra for at NBBO sender ut regning til den enkelte. Kommunen kan gjøre sånt uten ekstrabetaling.
Dersom jeg f.eks. får purring fordi jeg - til tross for varsling - glemmer å lese av vannmåleren - eller dersom feieren kommer til låst dør til tross for at jeg har fått melding om når han kommer og stilltiende akseptert dette, ilegges gebyr. I dag betaler borettslaget betaler disse gebyrene.

Brannsikringskontrollen er frivillig. De som ønsker den, får den ”gratis”. Dvs. borettslaget spanderer. Men – dersom f.eks. jeg på forhånd har gitt melding om at jeg ønsker den, og kontrollør kommer til stengt dør, må borettslaget allikevel betale. 
Altså: Vi må betale for ingenting. Ingen kontroll hos meg, men allikevel regning til borettslaget fordi jeg - til tross for egne løfter - ikke var hjemme. Styret synes dette er urimelig, og har vedtatt at de som ønsker kontroll og ikke er tilstede som avtalt, må påregne selv å betale for denne kontrollen.
I fjor, da kontrollen var såkalt ”pålagt” og omfattet alle, betalte borettslaget for 37 boliger selv om bare 29 ble kontrollert. 

Viktige felles vedlikeholdsoppgaver – i fortid, nåtid og framtid – er kun mulig dersom fagfolk får adgang til din bolig. Eksempelvis skal lufterør snart monteres på takene. I forkant av dette må det planlegges, lages et tidsskjema, sånn at fagfolkene kan jobbe effektivt og også komme inn på loftet ditt på dagtid. Vi har fått beboer-aksept på at dette skal kunne gå bra – forutsatt varsling ei uke i forkant.
Imidlertid: Om en eller flere allikevel ikke følger opp, kan det bety forsinkelser og borettslaget kan få ekstraregning. 
Fellesskapet tar ekstraregningen.  
Eller?

Borettslaget har ansvar for ytre vedlikehold av bolig. Herunder vinduer. Hos de fleste er disse fortsatt i god stand, andre ønsker utskifting. Hvorfor? Grunnene kan variere, og kan være selvforskyldt: På vinterstid blir det dugg på vinduene, vann renner fra glasset og ned på vinduskarmen, som etter hvert råtner. Sjansene for at vinduene ”punkterer”, øker. Eksperter på ventilasjon sier at sånn skyldes dårlig lufting – eller oversatt til våre forhold: 
Den mekaniske ventilasjonen, loftsvifta, er slått av, vindusspaltene er lukket og boligen får minimal lufttilførsel. Dermed reduseres oppvarmings-kostnadene, men til gjengjeld blir det dårligere inneklima og råte. 
Som nøysom beboer er jeg - eller andre - muligens opptatt av å spare strøm. Derfor brytes alle anbefalinger/forskrifter for god ventilasjon. Vinduene punkterer, og vinduskarmene begynner å råtne.
Borettslaget spanderer utskiftning og reparasjon – eller? 

Borettslaget er et ”solidaritets-prosjekt”. 
Vi bor sammen, prøver å bistå hverandre og deler på utgiftene. Felleskapsløsninger og individuell ansvarlighet er stikkord for å holde husleia, dvs. felleskostnadene, på et akseptabelt nivå.

Få ønsker å betale for andres forglemmelse, løftebrudd eller slendrian.
Eller - er det ikke så nøye?

Jan Christensen, styreleder 
 



MIN MENING:

Borettslaget betaler - du bruker! (september/14)

I spørreundersøkelsen vedr. ventilasjon- og utlufting var det mange "vet-ikke-svar”. Antageligvis fordi dette med luftesystemet er vanskelig å forstå. Samtidig virker det som et flertall er fornøyd med sånn som vi i dag har det.
Hvorfor er dette da noe å bry seg med? Kunne ikke bare alt blitt med det gamle, sånn som det er?

Styret ”arvet” denne saken fra tidligere styre. Det kom klager på feil ved lufteløsningen allerede for et år siden.

Norske byggeforskrifter sier at utlufting via vifte (mekanisk lufting) skal gå ut i fri luft. Hos oss går den ut på loftet, i luftelyra. Dermed blir kaldloftet vårt varmet opp, og matlukt siver ut på loftet. 
Som følge av dette har vi allerede hatt isdannelse på tak, og på sikt kan vi få lekkasjer. Da risikerer vi at også nåværende tak får altfor kort levetid.
 
Buskerud Blikk har erkjent ansvar for valg av løsning som ikke fungerer, og vil rette opp gratis. Dvs. føre utlufting fra loftsvifte over tak. 

Men: Under arbeidet med denne sak, fant vi ut at det i et flertall av boligene også var montert lufteløsninger fra kjøkken som var i strid med husets konstruksjon. Framfor å ha opprinnelig kjøkkenventilatorløsning (uten egen motor), hadde et flertall av beboerne montert kjøkkenventilator med egen motor. En grunn til dette, var muligens ønske om å få et kraftigere utsug. 
Alle eksperter vi har kontaktet, sier at en sånn "motor"ventilator ikke kan kobles til loftsvifta, men krever ekstra utlufting ut i friluft, primært over tak. 
Det betyr: I de fleste hus ville det ikke være nok med sånn som det er lagt opp til: Et felles utluftingsopplegg fra loftsvifte og kjøkkenventilator. Vi trengte to separate opplegg. Et fra loftsvifte (betalt av Buskerud Blikk) og et fra kjøkkenventilator (som vi måtte koste selv).
Skulle vi gjøre noe med det?
Eller bare lukke øynene?

Styret antar at folk som har montert kjøkkenventilator med egen motor, ikke har visst at dette kom i konflikt med husets konstruksjon. I stedet for å kreve at alle skiftet tilbake til forskriftsmessig lufteløsning, valgte vi i stedet å innse realitetene: Montere ekstra utlufting. På alle boliger. 
De som i dag ikke har behov for dette, kan da en eller annen gang i fremtiden skifte til kjøkkenventilator med egen motor, og så koble ventilasjonsrøret fra denne til det ekstra utluftingsrøret på loftet. 

Husene skal med dette bli utluftingsmessig ”oppgraderte”. Alt blir tilrettelagt for forskriftsmessig utlufting uansett åssen kjøkkenventilator du bruker. Borettslaget tar ekstraregninga. 
Det som nå står igjen er at du selv bruker dette mekaniske ventilasjonsanlegget.  Både gjennom regelmessig å bruke loftsvifta di og kjøkkenventilatoren din.
Dermed sikres også boligens levetid og vedlikeholdskostnadene kan holdes bedre i sjakk.

Jan Christensen, styreleder
 



MIN MENING:

Ansvar, utgifter og fellesskap! (august/14)

Hva er borettslagets ansvar?
Hva er ditt ansvar?
Hvilke utgifter skal du betale?
Hva skal borettslaget betale?

Dette er et evig spørsmål. Praksisen kan være forskjellig fra styre til styre, fra borettslag til borettslag. 
Rent generelt er alt utvendig borettslagets ansvar. 
Alt innvendig er ditt ansvar.
Men - grensene er flytende. 

Da det i 2007 kom forslag på borettslagets generalforsamling om å fjerne mose på de daværende takene, ble dette nedstemt mot et par stemmer. Det var den enkelte andelseiers eget ansvar, ble det hevdet, forøvrig etter forslag fra daværende styre. Vedtaket betød at de gamle takene forfalt - bare et fåtall vågde seg opp på "mose"taket. 
I fjor brukte vi nærmere 6 millioner kroner på å skifte til nye tak. 10 år før takomlegging egentlig skulle vært nødvendig, jfr gitte garantier. 
Hadde borettslaget den gang fulgt sine egne vedtekter og tatt det "utvendige" ansvar, kunne disse millionene vært spart i mange år. 
Den utvendige tak-renskingen ville - med leid hjelp - kostet noen få tusenlapper.
 
For noen år siden ble det vedtatt å skifte innvendig røropplegg i de fleste  boligene. Etter "bibelen" var det den enkeltes ansvar, men borettslaget betalte de over 1,1 millioner kroner dette kostet. Grunnen? At enkelte boliger hadde hatt kostbare vannskader. Dette betød høy forsikringspremie for "fellesskapet", dvs for  borettslaget. Ved å skifte røropplegget, fikk vi lavere forsikringskostnader.

Et tredje eksempel: Ifølge borettslagets vedtekter er nødvendig utskifting av termoruter, borettslagets ansvar.
Men hva er "nødvendig" utskifting? 
Er det lite sjenerende dugg nederst på et soveromsvindu, eller er det først når det er såpass mye at utsikten ødelegges? 
Er det rimelig at fellesskapet - dvs. du og jeg - skal betale for å fjerne litt "kosmetisk" dugg på naboens vindu?

Kan vi lære noe av disse eksemplene? Kanskje dette:
La oss ikke stirre oss blinde på hva som etter "kreativ" tolkning av regelverket er borettslagets ansvar, og hva som er ditt eget ansvar. 
La oss verken spare oss til fant, eller "sløse" med de midlene vi har.
La oss i stedet prøve å være praktikere: Bruke hodet og sunn fornuft!

Som styreleder føler jeg meg forpliktet til å ivareta våre felles midler på en forsvarlig og transparent måte. Det som styret velger å bruke pengene på, må tåle dagens lys og evt. kritiske spørsmål. 
Er det snakk om beløp på flere hundre tusen kroner, synes jeg det er viktig at et flertall av andelseierne gir sitt forhånds-samtykke.

Om vi ønsker å holde husleia på et rimeligst mulig nivå, må vi til enhver tid være flinke til å vurdere borettslagets  inntekts- og utgiftsposter. Vi må bruke våre felles penger på de viktigste fellesoppgavene, og mest mulig søke å la resten bli et individuelt ansvar.
Dessuten: Til mer vi klarer å løse utfordringene gjennom å nyttiggjøre oss de ressurser og den kompetanse som allerede finnes i borettslaget, til mer kan vi redusere bruk av rådyr konsulentbistand.

Målet må være at vi klarer å beholde borettslagets standard på et bra nivå, samtidig som vi har ei husleie som alle kan akseptere og er i stand til å betale.

Dette er vel i felles interesse for oss alle?

Jan Christensen, styreleder
 


MIN MENING:
Vannlekkasje,  nødrett og privatlivets fred (juli/14)

I Sommerinfo som i juni ble lagt i postkassa til alle beboerne, ga vi bl.a. noen råd for å hindre vannlekkasje. Skru helt av vannet når du reiser på ferie eller blir borte i noen dager, skrev vi. Og vi ba hjemmeværende beboere som måtte oppdage vannlekkasje fra et tomt hus, til straks å kontakte styret/teknisk utvalg.
Det som foranlediget denne oppfordringen, var en større vannlekkasje som har resultert i at to beboere har måttet fraflytte sin bolig for flere måneder. Vannskader kan nemlig føre til lang tørketid, og omfattende reparasjoner.

En av andelseierne har nå tilskrevet styrets medlemmer og formidlet:
-"mange har reagert på det dere skriver rundt vannskader"
-"verken styret eller teknisk utvalg har lov til å gå inn i våre leiligheter hvis vi ikke er tilstede"
-"jeg siterte bare diverse folk i borettslaget som var meget provosert over det som av mange oppleves som en meget invaderende og kontrollerende holdning fra styret. Det føles som dere overvåker oss."
Da vi ba beboeren om å ta opp dette til debatt på disse hjemmesidene, fikk vi svar: "Dette er ikke rom for diskusjon fordi dette er regelverket og privatlivets fred."

Vi har forelagt synspunktene for juridisk konsulent Bjerke i Huseiernes Landsforbund (borettslaget er medlem og råd gis gratis), som uttaler:
- Styret har ikke bare rett, men også plikt til å begrense en større vannskade. Dvs. styret har plikt til å handle.
- Styret må vurdere type inngripen utifra den konkrete situasjonen. 
- Inngripen bes søkes gjort på den mest skånsomme måten.
- Det er ingen betingelse for inngripen at det er fare for vannskade i flere hus.

Større vannskader, branntilløp eller feil med elektrisk anlegg, kan ødelegge for store verdier. Styret er valgt for bl.a. å forvalte borettslagets verdier på best mulig måte. Om sånne nødretts-situasjoner oppstår, har styret et spesielt ansvar for å handle raskt. Å søke og avverge ytterligere skader anses ikke bare å være i den aktuelle beboers interesse, men også i hele fellesskapets interesse.
Å varsle huseier/hans nærmeste på forhånd er selvsagt ønskelig. Ifall tidsnød eller om dette ikke fører fram, er "privatlivets fred" ikke noe argument for ikke å trenge inn i boligen for å forebygge ytterligere skader.

Verken jeg eller andre i styret har noe som helst ønske om å trenge oss inn i noe bolig. Derfor håper vi at alle beboere er flinke til å forebygge fremtidige skader sånn at dette aldri blir aktuelt.

Jan Christensen, styreleder
 


 

MIN MENING:
Åpenhet (juni/14)

Som styreleder ønsker jeg åpenhet og innsyn. 
Jeg ønsker ikke at styret skal ha en slags "opphøyd" rolle, men at vi snarere skal være en likeberettiget del av et stort fellesskap. Jeg tror på offentlighet, og jeg synes det er bra med beboere som ikke tar alt styret sier og gjør for "god fisk".


At det er vi som nå har fått stafettpinnen av generalforsamlingen, skyldes neppe konkurranse om styrevervene. Snarere at vi synes dette var en viktig jobb som noen måtte ta på seg. 
Selv hadde jeg nærmest avskrevet meg selv i rollen som borettslagsleder. At jeg ble valgt, endog enstemmig, skyldes kun at andre ikke ville. For et år siden ønsket jeg å bli styremedlem, men tapte for noen som egentlig ikke ville.

Med et sånt utgangspunkt går jeg til lederjobben både med ærbødighet og blandede følelser. 
Men: Når jeg først sa meg villig og ble valgt, vil jeg selvsagt prøve å yte mitt beste. Sånn som resten av styret.

Vegringen mot å ta verv er dessverre ikke noe nytt. I dag er idealismen i de fleste borettslagene på hell. Mange borettslag bruker derfor  advokater som styreledere og dyr innleid hjelp for å løse de minste problemer.
Med sånn hjelpeløshet blir borettslag ikke den gunstige og rimelige boformen den en gang var.

Danvik borettslag er snart 35 år, og står foran mange  vedlikeholds-oppgaver. Garasjene er ett stikkord. Den største utfordringen for oss vil bli å gjøre disse oppgavene på en forsvarlig og rimelig måte uten drastisk husleieøkning. Skal vi få det til, kreves praktisk og økonomisk klokskap, evne til å tenke sammen, og til å arbeide sammen. Styret og borettslagets eget tekniske utvalg er viktig i dette arbeidet. Like viktig er at du og andre beboere blir engasjert - ikke bare i private oppussingsarbeider innenfor boligens fire vegger, men også til å bry deg om hva som skjer noen meter lenger unna. Selv om det skal være mindre plikter å bo i borettslag framfor å ha eget hus, trenger også borettslagene folk som - på ulike områder - er villige til å gjøre en innsats for fellesskapet.

Vi ønsker å stimulere til diskusjon om vår felles bo-framtid. I denne diskusjonen er vi alle meningsberettiget - tillitsvalgte som "menige".
Så langt mulig håper vi at de vedtak som fattes forankres i et godt informert beboer-flertall. 
Viktige opplysninger må fram, sånn at alle får et best mulig grunnlag for egne vurderinger. Styret vil ikke påberope seg noe taushetsplikt for å hindre innsyn - såfremt ikke innsynet går på taushetsbelagte personlige forhold.  

Vårt håp er at arbeidet vi legger ned i disse nettsidene, vil bære frukter. 
Dvs at det som skrives blir lest og vurdert, og at du gjerne gir oss reaksjoner tilbake. 
Da kan Danvik bli et "levende" borettslag, i pakt med de beste  boligkooperasjons-tradisjoner.

Jan Christensen, styreleder

 

Danvik borettslag c/o Christensen, 1. Strøm terrasse 40, 3046 Drammen. Tlf 47335127 - danvikbl@hotmail.com